De verborgen risico’s van paraffine kaarsen

De verborgen risico’s van paraffine kaarsen

In een gezellige kamer vol kaarslicht creëer je die perfecte sfeer voor ontspanning. Maar sta je wel eens stil bij wat er écht gebeurt terwijl die kaars brandt? We nemen je mee in de wereld van paraffine kaarsen en onthullen waarom ze misschien niet zo onschuldig zijn als ze lijken.

De donkere kant van paraffine wax
Paraffine wax is een veelgebruikt ingrediënt in kaarsen en wordt gemaakt van petroleum. Hoewel het er heel gewoon uitziet, komen er tijdens het branden schadelijke stoffen vrij, zoals acroleïne, formaldehyde en tolueen. Deze stoffen kunnen je luchtkwaliteit binnenshuis aantasten en negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, met name voor je ademhaling.

Wat is acroleïne?
Acroleïne is een kleurloze vloeistof met een scherpe geur die ontstaat bij de verbranding van organische materialen. Het inademen hiervan kan leiden tot irritaties van je ogen, neus en keel. En langdurige blootstelling kan zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken. Geen ideale toevoeging aan jouw ontspanningsmoment, toch?

Formaldehyde - een stille bedreiging
Formaldehyde klinkt misschien bekend: het wordt veel gebruikt in allerlei huishoudelijke producten. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het bij het branden van paraffine kaarsen vrijkomt. Het kan je ogen, neus en keel irriteren en is bij langdurige blootstelling zelfs gelinkt aan serieuze gezondheidsproblemen zoals ademhalingsklachten en kankerverwekkende effecten.

Tolueen - niet zomaar een geur
Tolueen is een stof die je misschien kent van verfverdunners en lijmen, maar ook bij het branden van kaarsen komt het vrij. De geur is kenmerkend, maar het inademen van deze dampen kan zorgen voor duizeligheid, hoofdpijn en zelfs misselijkheid. Bij langdurige blootstelling kunnen je zenuwstelsel en lever schade oplopen.

Kies voor een gezonde sfeer
Nu je weet wat de gevaren van paraffine kaarsen kunnen zijn, is het tijd om bewustere keuzes te maken. Bij Botanica Aroma maken we al onze kaarsen van 100% natuurlijke sojawas, zonder schadelijke stoffen. Niet alleen voor een betere luchtkwaliteit, maar ook om jouw huis een gezonde, rustgevende plek te maken waar je écht kunt ontspannen.

Verlicht bewust
Een kaars zou je moment van ontspanning moeten verbeteren, niet in gevaar brengen. Kies daarom voor natuurlijke kaarsen die evenveel om jouw welzijn geven als jij om de sfeer in je huis. 🌿🕯️

Back to blog